FAQ

Här hittar du vanliga frågor om våra produkter. Om du inte hittar svaret du letade efter, vänligen kontakta oss.

Hur fungerar en tilluftsventil och hur skiljer det sig från luftvärmepumpar?

Tilluftsventilerna förbättrar ventilation och inneluft. De tar in färskt och rent luft. De installeras i varje rum för att effektivisera naturlig eller maskinell ventilation.

Luftvärmepump cirkulerar inomhusluft och den förbättrar inte inomhusluft. Tilluftsventilerna förbättrar luftflödet och säkerställer att luften är frisk och hälsosamt.

Vad är ersättningsluft?

Ersättningsluften är luften som flödar in och motsvarar luftmängden som leds ut från tvättrummet, köket osv. Om man inte har friskluftsventiler, strömmar uteluften genom dörrglipa och slitsen fönster. Det är mycket viktigt att ersättningsluften leds inomhus kontrollerat och filtrerat samt uppvärmt.

Till vilka rum skall man installera Mobair-tilluftsventil?

Man installerar tilluftsventilerna i rummet, vars luft man vill förbättra. Man kan alltså installera en till varje rum eller enbart i vissa rum. Till exempel i bostäder det viktigaste rummet är sovrummet, där dålig inomhusluft förorsakar mest problem.

Förbrukar den mycket el?

Mobair 2030S friskluftsventilen eleffektbehovet är enbart 1,0 W. Mobair 2010 och 2015 förbrukar genomsnittligt ungefär 200 W, men denna konsumtion kompenseras med att ha lägre uppvärmningskostnader. Alltså batteriet rummet förbrukar mindre då inflödande luften är varm.

Blandar Mobair annan ventilation i flervåningshusen?

Tilluftsventilerna stör inte den övriga ventilationen. I flervåningshus och i alla andra byggnader måste ventilationen inte förorsaka övertryck. Alla Mobair anläggningarna är planerade så att övertryck inte förkommer i någon omständighet. Myndigheterna har godkänt Mobair lösningar.

Har maskinen störande ljud?

Mobair ventilation maskinerna har en låg ljudnivå. För att de är så tysta de passar väl till sovrummen. De stör inte sömn. Ljudnivån med Mobair 2010, 2015 och Mobair 2030S är under 27 dB(A). Dessutom i stadsområdena kan man använda ett yttregaller, som dämpar ljudet som härstammar utifrån. Inne i rummet ljudnivån är så tyst att tex termostater i batterier kan hålla högre ljud.

Stör anläggningen luftvärmepumpens funktioner?

Luftvärmepumpar och ventilations-anläggningar används ofta samtidigt. Med en luftvärmepump reglerar man temperatur i rummet medan ventilationsanläggningarna, så som Mobair-tilluftsventilerna, säkerställer den färska luften inomhus.

Garantier

Vi ger två (2) års garanti för alla våra produkter.

Rekommenderade filter

Det rekommenderas att använda originalfiltret som säljs av Mobair eller en auktoriserad återförsäljare för att säkerställa den ursprungliga avsedda funktionen (t.ex. korrekt luftvolym) för produkten.

Vad kostar en tilluftsventil?

Tilluftsventilerna är mycket förmånliga jämfört med andra lösningar som förbättrar inomhusluft i gamla byggnader. Kontakta din närmaste återförsäljare för att hitta en friskluftsfläkt som passar dina behov (typ av byggnad, rum och ventilationsproblem) och en detaljerad prisbedömning.